School: Leitir (roll number 15668)

Letter East, Co. Kerry
Tomás Mac Eóin

1. Sgéal
    Do bhí fear ann fadó is do bhí triúr mac aige. Nuair d’éirig sé aosta, do thuit sé breóidhte, agus do ghlaoidh sé ar a thriúr mac. Dúbhairt sé go bhfághadh sé a thig agus a fheirm den chlann acu a dhéanfadh an gníomh ba leisgeamhaileach.
    Chuadar leó féin agus i gcionn cúpal lá, tháing an mac ba shine do bhí ortha is dúbhairt sé gur chaith sé dá lá istig i seana-tig go raibh an bhraon anuas ag tuitim isteach in a bhéal agus go raibh sé ró-leisceamhail cun a bhéal a dúnadh.
    I gcionn tamaill tháinig an tarna mac is dúbhairt sé gur chaith sé lá sínte ar an mbóthar agus na trucaill ag imtheacht taris agus na rothaídhe ag gluaiseacht ar a chosa, agus go raibh sé ró-leisceamhail dul as an slíghe ortha.
    I gcionn tamaill tháinig an tríomhadh mhac is dúbhairt sé go raibh sé ag siúbhal lá, agus go raibh caipín ana-dhaor air, do thuit an caipín ar an dtalamh, agus do bhí sé ró-leisceamhail un cromtha síos agus é do thógaint.
    Dúbhairt an t-athair annsan, go raibh an fheirm tuillte ag an mac ba shine, agus thug sé dó é.
    Micheál Ua Gríbhthín, d’innis