School: Drom Dhá Liag (C.) (roll number 12230)

Drimoleague, Co. Cork
Bean Uí Dhrisceoil

1. Ar chnocháinín ar an dtaobh thuaidh de Dhromdháliag ar a dtugtar Bárr na Cairrge a thionótaighe na h-aontaighe go dtí le déidheanaighe. Deirtear gurbh é Naomh Fionnbarra a bhunaig an t-Aonach mór bliantiuíl a thionóltaí agus a tionóltar fós ar an 25adh lá de Mheadhon Fóghmhair lá féile Naoimh Fionbarra. Tugtar Aonach mor Dromdháliag ar an aonach seo anois agus cé go bfhuil sé ar nós aonaig ar bith eile le déidheanaighe ní bheadh sean duine sa dúthaig na bheadh sásta gan an lá san a bheith in a lá amuigh aige pé gnó eile niós tairbhighe a bheadh ag fanamaint air ag baile.
        1. trade