Scoil: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó is Seán Gréasaidhe a b'ainm do. Lá amháin tháinig an Diabhail chuige agus dúbhairt se le Seán go dtabharfhadh sé ceud púnt do dá raghadh sé leis i gceann cúig bliadhna. "Bíodh sé mar mhargadh" arsa Seán agus d'imthig an Diabhal is d'fhág sé slán aige. Ní raibh na cúig bliadhna abhfad ag imtheacht agus sa deire tháinig an Diabhal agus dúbhairt sé le Seán go gcaithfheadh sé bheith ag imtheacht leis anois. Bhí alán céir curtha ag an ngréasaide ar chathaoír áirighthe agus d'órduig sé do'n diabhal súidhe síos air agus do shuidh. Nuair bhí an gréasaidhe ollamh chun imtheacht theip ar an n-Diabhal eiríghe as an gcathaoír. D'iarraidh sé ar Sheán é d'fhuasgailt agus nách gádh dho theacht leis go ceann cúig bliadhna eile. D'fhuasgailth Seán é is d'imthigh sé
    AT0330A: The Smith and the Devil (Death)
    Diarmuid Ua Loingsigh