Scoil: Doire (uimhir rolla 16852)

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Rinne an máthair na chácaí mar rinne shí dó'n cead inginn toigh an inginn na cacai móra agus a malacht. Casad an madharin don dhára innginn fréisin. D'iarr sé piosa caca uirthí do fhéin agus dhá chuidh coiléain imhthigh leath ar sise, agus d'imthigh an madarin, agus a rubhall faoi aighe. Casad an dara h-inginn san teach ceadna air casad an cead inghinn, agus marbhuigh an bean an dára h-inginn. Dubairth an treas inginn go racac shí fhéin air aimsear go ceann sghathamh fréisin. Rinne an mathair trí caca beag agus trí chácá mór. D'fiarfaigh an mathair dí ce acu a b'fearr leithí na chácaí béagha, agus a beannacht na na cacaí móra, agus a malacht. Dubairth sí go mb'fearr leithí a beannacht na a raibh de cacai san dómhan. D'imhthigh sí léithí tóigh sí na chácaí beaga, agus a beannacht. Casad an mhádharin. D'iarr sé phíosa beagh chácá uirthí do fhéin, agus dhá cuidh coileain. Tug sí phíosa cháca don mhádarin. Dhubairth an madarin leithí go gcasfaodh i dteach í agus go gcoinneocad an béan í go ceann bliana. D'imhthigh sí leithí annsin. Casad san teach teach [!] ceadna í a chásadh a dhá dribhiúr. [?] D'iarr sí obhair air an mbhean. Dubhairth an béan léití dul air tóir cánna uisge dhí, agus séalan a tugh sí di. Bhíodh an sealan ag leiginth trid an uisghe, agus ní raibh fíos aice ceard a deanfad shí Tosuigh sí ghol. Chonaich sí spideog air an tomh Dubhairth an spodeog [!] leithí. Caonach a chur san sealán. cuir sí caonach ann agus coinne sé an
    AT0480: The Spinning‑Women by the Spring. The Kind and the Unkind Girls.
    AT1180: Catching Water in a Sieve