School: Cill Bheidhin (Kilvine) (roll number 16019)

Kilvine, Co. Mayo
Pádhraic Ó Reachtagáin

Ar leanamhaint

go mbeadh an taisge aige go cinnte.
    Annsin teasbáin sé an chóta a bhí air do Pháidín agus dinnis sé dhó go raibh dá'r dhéag bhean ghá dheánamh agus gur chaitheadar dhá lá déág ghá dheánamh agus nach leigeadh sé braon uisge isteach. Annsin teasbáin sé a bhríte dhó agus dubhairt sé go raibh seisear (?) ban ghá dheánamh agus gur chaitheadar sé lá ghá dheánamh agus nach leigeadh sé braon uisge isteach. Annsin dubhairt sé le Páidín, "coinnigh do shúilibh orm a Phaídín agus beidh an taisge agatsa."
    Bhí fhios ag an lioprachán go n-imtheóchadh (?) se uaidh. Annsin bhíodar ag imtheacht go dtí an áit a raibh an taisge i bhfolach agus níor bhain Páidín a súil as ar feadh an achair; sa deire chonnaic an lioprachán an Flannáganach ag teacht le troid a chur(?) ar Pháidín agus annsin labhair sé, "Seo
    Máire Ní Reachtaire
    Ballinvilla, Co. Mayo