Scoil: Coillte Mághach (uimhir rolla 12520)

Kiltamagh, Co. Mayo
Máirtín Ó Cearbhaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    go h-iondual. Ní mór é a deanamh ar a laighead chomh minic sin. Mura ndeantar, go mór-mhór in aimsir shamhraidh ní bhéadh an blas ceart ar an im, ar an láimh eile de ní bhéadh an t-uachtar sáthach aipighthe mura leigtí do'n bhainne fanacht ins na crocaí go ceann dhá lá na mar sin, agus ba deacair an maistre a dheanamh annsin chor ar bith.
    Má bhíonn aimsear fhuar ann ní éirigheann an bainne reamhar agus ní bhriseann sé chomh luath is nuair a bhíos sé réasúnta te. Cuirtear uisge te isteach ins an gcuinneoig le n-a téidheadh ar ocáideacha de'n tsórt sin. Amannta in aimsear bhrothallach mhairbh b'fhéidir go mbéadh an t-uachtar ro-the, agus da mbéadh deanfaidhe an maistre ro-sciobtha agus annsin ní bhéadh an blas ceart ná an dath ceart ar an im. Bhéadh sé chomh bán beagnach leis an gcailc. In a gceann sin bíonn an t-im ró-bhog agus is doilig míoscán a dheanamh de.
    Ar an ádhbhar sin gníthear maistre níos minic sa samhradh ná sa ngeimhreadh. Freisin bíonn an bainne níos fairsinge sa samhradh ná sa ngeimhreadh.