Scoil: Naomh Eoin, Béal Easa (uimhir rolla 14176)

Foxford, Co. Mayo
Oide sa chlochar

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mar bhí a lán óir aige. Lá amháin chuala sé go raibh na Sasanaigh ag teacht ag cuardú na dtighthe chun óir a fhághail. Cuaidh sé amach san ngairdín agus do rinne sé poll fé ghas fataí. Bhí blathaí bána ar fás ar an ngas. Dubhairt sé leis féin. "Béidh fhios agam an ait a bfuil an t-or mar tá bláth bán ag fás os a cionn". Tuit sé tinn agus caith dá seactmhain ins an leaba. Táinig na Sasanaig agus do cuartuig an teach. Nuair a bhí biseach ar an bfear cuaid sé amach acht bhí an gairdin clúdaighthe le blátha bán agus ní raibh a fíos ag an bfear ciaca bláth a cuir sé an t-or faoi. Deirtear go bhfuil an ciste oir ins an ngairdin i gCnoc Mór go fóill agus go bfuil nathar nimhe ag tabairt aire dhó.
    Eilis Nic Thighearnán
    Foxford, Co. Mayo