Scoil: Naomh Eoin, Béal Easa (uimhir rolla 14176)

Ceathrú na Líne, Co. Mhaigh Eo
Oide sa chlochar

1. Císte Óir
    Tuairm is caogadh bliadhna ó shoin bhí buachaill in a chomhnuidhe i sráid bhaile lasmuigh de Béal Easa i mBlaen Mhór. Bhí an buachaill seo an tugtha don fiadhach agus do'n lámhach. Gach maidin théighead sé amach ag lamhach roimh eirigh gréine agus bíodh sé ag fanach leis na géanna fiadhne. Níorbh féidir leis codhladh ist oidhche.
    Oidhche amháin thuith néal codhalta air agus thosuigh sé ag brionglóidh. An fhaid a bhí sé 'na codhladh (agus an oidhche amháin a thuith sé 'na chodladh) shíl sé go raibh sé 'na suidhe san áith ba dhuil leis ag fanach leis na geanna fiadhne agus go b'fhúair sé píosa óir.