Scoil: Sraith na mBannrach (uimhir rolla 3300)

Srahnamanragh, Co. Mayo
Mícheál Mac Eachmharcaigh

Ar an leathanach seo

1. Tháinig an gorta i 1845. I dtosach na bliadhna chonnaic na daoine go raibh "dubh" ar na fataí. Na fataí a bhí ag coinneál furmhór na ndaoine beo agus mar sin má theip ar na fataí bhí cuile rud suas leo.
    Nuair nach raibh aon fataí in Éirinn 1845, 1846, 184- bhí na daoine ag fághailt bás na sluaightibh.
    Mheath na fataí na bliadhanta sin. Bhí an t-arbhar agus barraidheacha eile ar fheabhas. Acht béigean dó na feilmeoirí lag agus láidir é a dhíol chum an cíos a dhíoch agus ní raibh aon airgead in Eirinn agus d'imthigh a lán daoine as an tír i ríth na bliadhna sin. Báthadh a lán acha ag dul thár sáile dhoibh, mar ní raibh acha acht sean-bhádaibh. Rug chuid eile an galar anonn leo agus fuair siad bás i gCanada.
    Ba mhaith le na Sasanigh na Gaedhil a bheith ag imtheacht as Éire, mar bhí fhíos acha go mbéad an talamh acha féin agus mar sín níor chuidigh siad le na Gaedhil in aon nidh.
    Meadhbh Ní Ghallchobhair
    Mícheál Ó Gallchobhair