Scoil: Sean-Achaidh (uimhir rolla 12887)

Seanachaidh, Co. Mayo
Múinteoirí:
Mícheál P. Ó Gallachobhair Seán Ó Dubhthaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Níor marbhuigheadh ach duine amháin san gcath agus Conn an t-ainm abhí air sin,a gus ós rud é go raibh droc radharc aige, Conn Caoch an leasainm abhí ag muinntir na h-áite air, agus tré bhothin (?) go bhfuair se bás (?) in-aice ar sruthaín bhig sin, tugadh an t-ainm "Muing Cuinn Caoc" mar ainm ar an áit.
  2. B'é an t-Athair Mághnus Mac Suibhne amháin a crocadh i gCondaeMhuigheó i n-aimsir na bPeindlighthe.
    Bhí na saighdiúirí ar a theiceadh agus bíodh seisean ar chomhainhaint i gcuile áit go raibh fosgadh le fóghail aige.
    Thárla go raibh air dul i bhfolach i síogán féin a bhí taobh amuigh de thigh abhí idir Eac-léim agus an Fód Dubh. Tá fothrach an tighe chéadhna le feicheáil anois ar thaoibh an bóthair mhóir go dtí an Fód Dubh.
    Tháinig na saigdiúirí isteach ar a lorg agus sháit duine