Scoil: Knockanore, Tulach an Iarainn (uimhir rolla 3766)

Knockanore, Co. Waterford
Conchobhar Ó Cróinín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gcaisleán agus do chuir sé triúr nó ceathrar fear ag ramhan. Tar éis seachtain do tháinigh sé chun glaodhach ortha chun a ndeinnéir agus níor chuaidh sé leo ar aon chor, ach d'fhan sé ina dhiaidh. Nuair a thángadar ar ais níor labhair sé focal leo ach an poll do líonadh arís.
    Deirear nuair a bhí na fir oibre imithe go dtí a ndeinnéir gur thosnaigh sé ag ramhan agus go bhfuair sé croca óir agus gurbh í sin an cúis go raibh sé comh saibhir sin.
    Fear bocht do b'adh an fear so ar dtúiis. Do thosnuigh sé ag chun siólta crainn a bhriseadh fé thimpeall na h-áite. Nuair a fhás na crainn óga díol sé iad agus do dhein séairgead arhta. Annsan do chonaic sé cionnur a bgféidir leis slighe-bheatha a bhaint amach dó féin. Do lean sé ar an obair seo agus fé dheire d'éirigh sé saibhir agus is dócha gur cheap duine éigin an
    Éamonn Ó Ceallaigh
    Ballyphilip West, Co. Waterford