Scoil: Knockanore, Tulach an Iarainn (uimhir rolla 3766)

Knockanore, Co. Waterford
Conchobhar Ó Cróinín

Ar an leathanach seo

1. Do bhí long ag dul ón Abhainn Mhóir shíos i Srón-Caillithe go Sasna le h-ualach coirce. Nuair a bhí an long ag dul in aice an chaisleáin i Srón-Caillithe do bhuail an long ar charraig agus do bhris sé í.
    Is le fear ó Tulach an Iarainn dob' eadh an t-ualach coirce. Do cailleadh an coirce comh maith leis an luing ach níor bádhadh aoinne a bhí ins an luing. Ní raibh ach gúigear fear innti. Bheadh na fir báidhte ach do bhí ceangailte acu de'n luing agus do chuadar isteach ann. Long Sasnach dob' eadh .
    Ní chuireadar aon ainm nua ar an áit. Ins an bliadhain 1915 nó 1916 a thit an rud sin amach. Níor chuir fear na luinge aon mhilleán ar foireann na luinge. Do chuardaigheadar do'n luing agus fuaireadar é agus do chuireadar go Eochaill é chun é do dheiniughadh.
    Pádraig Ó Mullamhnaigh
    Ballyphilip West, Co. Waterford