Scoil: Lougheraherk (uimhir rolla 12118)

Loch Dhoire Thoirc, Co. Donegal
Máire Nic Ceannfhaola

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear de chloinn Uí Ghádhra in a chomhnuidhe i Mín na Mhín seal bliadhantach ó shoin agus bhí mórán ealadhain dhubh ag cur as dó.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    coise air agus leig seisean a leis anuas ó'n ghorrún leis.
    Sgánnruigh an ceannuidh ins an churth agus chaith sé uaidh é agus thug do na bonna comh tiugh teith a's tháinig leis.
  2. (gan teideal)

Lá eile bhí sé ar lorg caorach sa chnoc agus tháinig sé trasna san áit a rabh meitheal ag bainnt mhónadh. Thoisigh na fir ag magadh faoi agus ag iarraidh air cleas a dhéanamh.

II
    Lá eile bhí sé ar lorg caorach sa chnoc agus tháinig sé trasna san áit a rabh meitheál ag bainnt mhónadh. Thoisgh na fir ag magadh faoi agus ag iarraidh air cleas a dhéanaimh. Cá dtuig sé áird ar bith ortha agus d'imthigh sé leis fá na ghnoithe. Nuair a bhí sé giota ar shiubhal uatha thoisigh na fir ag troid eatorra fhéin leis na spadaí agus na sleántaí ionas gur shaoil an fear a bhí an meitheál aige nach bhfuighfidhe a'n duine aca gan marbhadh.
    Sa deireadh b'eigeán do'n fhear imtheacht in a dhiaidh agus ar a
    Pádraig Mac g Ceannfhaele