Scoil: Druim na Croise (uimhir rolla 10672)

Drumnacross, Co. Donegal
Alasdar Mac Daidhir

1. Sean-sgoltacha
    Níor chualaidh mé sgéal ar bith fa (?) sean-sgoil ar bíth a bhí thart fa'n dubhaidh seo. Cuireadh deireadh leis na sean-scoltacha seo ins an bhliadhain 1830. Annsin cuireadh na scoltacha Naisúnta ar bun. Bhí na sean-scoltacha seo deánta de fóide agus bhí na suidheachain deanta de fóide fosta. Tá na scoltacha atá ann anois tá siad i bhfad níos fearr na na sean-scoltacha seo. B'éigean do na pháistí arán agus im agus rudaí mar sin a thabhairt 'un na sgoile leobhtha achan lá. Ní rabh paighe ar bith ag na maighistearí seo ach na rudaí a bhí na sgolairí ag thabhairt 'na scoile chuige 'sé sin im, iain, arán agus rudaí mar sin. Ní rabh leabharthaí aca ach b'fhéidir go mbéadh leabhair amháin nó dhá cheann ins an sgoil. Daoine a rabh fiche nó níos mó bliantaibh de aois a thainig chuig na scoltacha seo.
        1. buildings