Scoil: Druim na Croise (uimhir rolla 10672)

Drumnacross, Co. Donegal
Alasdar Mac Daidhir

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    na daoine a bhí tinn. Tá plannda beag ámhain ag fás amuigh ins na choillte atá an-mhaith ag léigheas duine ar bith atá tinneas cionn aige. Tá plánta beag eile ag fás ins na páirceanna agus fásann sé ar thalaimh an-fhliuch, duilleóg beag cruinn glas atá ann agus ma iteann tú é nuair atá bráid neimhneach agat léighfaidh sé tú. Tá cuid mhór eile ann fósta agus ní chrideann cuid de na daoine ins na luibheannaí seo ar corr ar bith.
  2. Is iad na préataí an bárr is coitcheannta ins an tír. Is i ndrilleannaí a chuirtear an chuid is mó aca. Nuair atá fear ag gabhail a toiseacht ar giota úr talamh cuirtear na preataí in iomarthaí. Cuirtear aoil ar an talamh cun na péistí a chur ar shiubhal. Tháinig gorta mór ins an bliadhain 1847. 'Sé an fáth a bhí an ghorta seo ann níor éirghe le na preataí ins an