Scoil: Doire Thanaidhe (uimhir rolla 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Donegal
M. Ní Amhalaghaidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Seo an Dóigh. Gráinín a chuir isteach i miasg agus salainn, é a shuathadh go maith fríd a chéile agus a chur ar an tábla. Bhí bata cruinn acu cosamhail go díreach le maide phota agus bá gnáthach leobhtha an tuirtín a dheanamh tanaidh leis sin. Bhi iarainn ag cuid acu leis an arán a rósadh ach ní rabh ag cuid eile ach cúpla fód mónadh a chur na seasamh leis an bhac agus an túirtín a chuir na seasamh leis go dtí rósadh an taobh sin go maith agus annsin é a tionntughadh ag tabhairt aire san am ceudhna na mbrísfeadh sé. Nuair a bhéadh sé rósta bheireadh achan duine leadhbh leobhtha agus braon bainne no ní rabh tae ar bith ag gábhail an t-am sin má tá anois. Bhí daoine clíste ag gábhail an t-am sin gan mórán urchóid no is beag daoiní a tiocfadh sin a dheanamh anois.