School: Mínbeannaid (roll number 16668)

Mín Beannaid, Co. Donegal
Séumas Ó Dómhnaill

1. Tá sé no seacht tailliúirí san cheanntar seo anois. Óganach ar bith atá na chláiríneach no nach bhfuil luth na gcos aige. Chuirtear cuig tailliúir e leas an cháird a fhógluim Ann a dtighthe féin a oibrigheann a leitéid anois ach chan mar sin a bhíodh sé i bfad o soin. I trátaibh da fhichead bliain o shoin Is cuimhin liom fein na sean-tailiúrí ag gabhail thart. Teach ar bith ambéádh greásan ann le fuigheall, cuirfí scéal cuig an tailliúr O Cómhgaill, thigeadh sé d'fhanadh na suidhe ar an tabla faoín fhuinneoig go gcuireadh sé culaith an gac bhuachaill agus fear ins an teach. Ag teacht na h-oidhche, nuair a stadadh sé de na chuid oibre. Suideadh sé ag an teinidh cruinnigheadh na cómhursanai uilig isteach a'g éisteacht leis ag gabhail de na sean scéaltai Fiannaidheachta. Bhi na sean tailliúií ainmnigste ar an sceulaidhthe a bhfearr le na linn.
    Bhí taillúir eile - Johndy O Sheancaigh na chómhnuidhe i mBarra a'Locha agus ní rabh a shárughadh le fághail ag gabhail de'n Fiannaidheacht.
    Ins an gheimhreadh, ba gráthach
    Seumas Ruadh Ó Dómhnaill