School: Mínbeannaid (roll number 16668)

Mín Beannaid, Co. Donegal
Séumas Ó Dómhnaill

1. Nil moran le rádh no le h-innse fa clúiche peile ins na Rosaibh siochain nach bhfuil ionaid foirstineach ann le h-imirt. Féudaim a rádh ins an ceanntar crocach corrac, clocach seo nach bhfáígfidhe páirc peile no iomána ann agus mar sin de, nior gráhach peile. Bhi ionaid amhain ar Dúmhaidh an Céididh ar gnathach peile de'n gnas Albanach (Socear) a imirt ann ach cosamhail leis na méiltibh uilig, thocail an gaoth mor agus doineann an géimhridh é agus níl le feiceal ins an ait anois ach dóírliní agus clocha.
    Sé an fáth a bhí leis an pheile (nós na n-Albanac no Socear) go riabh baint mhór ariamh leis na Rosa le Albain. Sí tír na h-Alban a thóg muid uilig annseo, agus ach go b'e go rabh saothrughadh maith le fagail gach bliain in Albain. Ní beud a leat no an ceatramhad meid tighthe insna Rosaib agus ta. An t-aos óg ag dul anonn. Ba mhór an spéís a bhí aca ins an peile. Ach anois o 1916 agus 1918 anuas táthan ag deanamh dearmaid de'n nós (?) coimhtightheac agus an peile Gaedlach atá da imirt anois
    Seumas Ruadh Ó Dómhnaill
    Múinteoir