Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Donegal
P. Mac Giolla Bhríghde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gur síl an fhear gur taidhbhse a bhí ann. Fuair fear an tóigh an doras a fhoscladh agus rith ma bhfíor an taidhbhse amach. Rith an gasúr fríd na pairceannaí agus tháinic sé go teach beag a rabh solus ann. Cé a bhí ins an teach seo acht an dá ghadhuidhthe agus iad ag cunntas airgead. Dubhairt siad go rabh buaidheartha órta fá an rud a dtéarn siad air.
    Dubhairt siad leis go dtabharfad siad malá airgead do dhá ngoidhfeadh sé capall a rabh dhá fhear deug dá choimheadh. Dubhairt seisean go ngoidhfead, agus d’imthigh sé leis.
    Chuaidh sé go dtí an baile mór agus cheannuig cúig bhuidheál uisge beatha. Tháinic sé go dtí an áit a rabh an capall agus fuair sé an dá fhear deug dá choimead ceárt go leór. Nuair a chuaid sé taobh asthóig d’en doras thuit sé ag leigint ar fhéin go rabh sé ólta. Cuarthuig na fir cuid pocaí fhir olta agus fuair siad cúig bhuideal uisge beatha. Toisigh achan fear acu ól agus sa deireadh bhí gach fear acu oltá. Thuit achan fhear acu agus nuair a bhí siad uilig na luighe d’éirigh an fear a tháinic asteach agus thug leis an capall. Tháinic sé go dtí an áit a rabh na gaduidhthe agus thug siad
    AT0950: Rhampsinitus
    Aodh Ó Canann