School: Bun an Inbhir (roll number 5166)

Bun an Inbhir, Co. Donegal
Eoghan Mac Pháidín

1. (continued from previous page)
    ceist air cá tuighe na rabh sé ag marbhuigheadh na caorach. Dubhairt an buachaill leis nach rabh fíos aige cé acu a athair na a mháthair a ba mhuinnteraighe do. Dubhairt (sé) an fear leis gur muinnteraige a mháthair dó. Chuir sé ceist arais cé a ba bferr ag déanamh réidh bidh. Dubhairt an buachaill céadna go rabh seisean maith ag déanamh réidh bidh. Nuair a chuirfead sé na cnupaí agus na pleataí amach ar an tabla chruinneocad sé aige arais iad.
    Nuair a chonnaic fear an toighe an rud a bhí sé a déanamh cuir sé ceist air cá tuighe a rabh sé a déanamh sin. Dubhairt seisean leis nach rabh fios aige cé aca ins na Rosaibh na í nGaoth-Dobhair a bá choir do a bheith na comhnaidhe. Dubhairt seisean leis gur ins na Rosaibh a bá coir do a bheit na comnaidhe. D’imthigh an triúr acu na baile go gasta agus thiocfadh leo. Nuair a bhí siad ar shiubhail chogain sé a ordóg agus fuair sé fios gur clann a mhic fhéin a bhí ann. Thainig siad fad le triúr fear a bhí ag buaileadh choirce. Dubhairt siad go leo go
    Bríghid Nic Fionngaile
    An Ghlaisigh, Co. Donegal