Scoil: Cnoc an Stolaire (uimhir rolla 4740)

Cnoc an Stollaire, Co. Donegal
Seosamh Ó Gallchobhair

1. (gan teideal)

Fado shoin nuair nach raibh traentaí na reath, ba ghnathach le muinntir Ghaoith Dóbhair dul go Doire le na gcuid earraidhe a cheannacht.

Fado shoin nuair nach raibh traentaí na reath, ba hgnathach le muinntir Ghaoithdóbhair dul go Doire le na gcuid earraidhe a cheannacht. Bhí fear as Machaire Chlochair ag gabhal amach lá amháin ar bheathach agus carr agus gan leis ach é fhéin.
    Ag gabhail thart cuid corruidheacha Mhín-Na-Droighin chonnaic sé bean mhór árd agus éadaigh gheala uirthí, na suidhe ar chlaidhe agus cuma iontach thuirseach uirthí. Stad an fear agus sgairt sé léithe a theacht isteach ar an charr agus go dtabharfadh sé go Doire í. Chuaidh sí isteach ar an charr agus bhuail an fear buille 'a'n bhata ar an bheathach, ach dheamhan bogadh a dheanfadh an beathach da
    Máire Ní g Cionnlaoi
    An Bun Beag, Co. Donegal