Scoil: Cnoc an Stolaire (uimhir rolla 4740)

Cnoc an Stollaire, Co. Donegal
Seosamh Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    h-árd ar an doras. "Maise, níl fhíos agam cé tá ar a chois oidhche gharbh fliuch mar seó" arsa Eoin agus é ag dul go dtí an doras. D'fhosgail sé an doras agus ce tcí sé ina sheasamh ann ach bacach agus é ar lorg oidhche lóistín. "Níl sé de ghnás agam bacaigh a choingbhailt" arsa Eoin, "ach an oidhche atá ann ní chuirfuin madadh ó mo dhoras, tar isteach!" Chuaidh siad isteach agus shuidh siad duine ar achan taobh de'n teine agus thoisigh an cómhradh. D'innis Eoin do'n bhacach fa na thruobloid leis an bárr agus go raibh an sgéal chomh dona sine anois go raibh rún aige an feirm a dhíol agus imtheacht go Meirioca. Níor labhair an bacach ar feadh tamaill fhada agus annsin ar seisean "Goidé an cineal comharsanaí atá agat"? "Maise níl moran aithne agam ortha" d'fhreagair Eoin, "nó níl de chomharsannaí agam ach sean-dhuine agus a dhearbhsiúr agus ní bhacam leó". "Bhal éist liom-sa go curamach anois" arsa an bacach agus deán an rud a deirim".