Scoil: Gort an Choirce

Gort an Choirce, Co. Donegal
Séamus Mac Giolla Easboic

1. Fothracha na h-áite
    Ar Oileán Dúbhtaigh eadar Toraigh agus an tír mór tá fóthracha an teampaill a bhí ag Naomh Dúbhthach, agus an roilig lé feicheáil ann indiú.
    Taobh thuas de'n Fhalcarrach, giota, tá roilig Thulach-Átha-Beigbhile, agus istigh ann a lár tá sean bhallaí an teampaill a chuir Naomh Beigbille ar bun. Tá an tulach ar a bfuil an roilig agus an teampall in aice áth na h-abhna agus is dóiche gur sin mar thainic an t-ainm Tulach-Átha- Beigbhille.
    Soir ón Fálcarrach tuairim dhá mhíle go leith tá ráth Fíonáin acht níl lé feiceáil indiú ann acht ballógaí an teampaill ghállda a tógadh in ionad an cheann a bhí ag Fíonán annseo go dtí aimsir na géir-leanamhainte. Seo an áit a bfuil cros mhór Colmcille.
    Tá dúbhsraigh sean chaisleáin ag an bábhdhun i mbéal an Easa in aice an Fhálcarraigh agus deir seanchus na háite gur leis na baoigheallaigh an lá a mhair siad, an caisleán a bhí ann.