Scoil: Druim na Rath (uimhir rolla 12428)

Droim na Rátha, Co. Donegal
Éamonn Mac Dhúrnáin

1. PORT na BLATHACH
    Port ar an deischirt de chuan na long fa tuairm míle go leith as an Dúnfionnacaidh. Tá sé uaiseadach i gceart do na h-iasgairí thart fan áit nuair a b'eas an aimsear maith acht níl moran maith ann am ar bith eile cionnuis go bhfuil leir laoidhean móra thart fa dtaobh do agus bíonn tonnaí iontach mór ag briseadh ortú, agus ar an adhbhar sin níl badhaí ábalta a dhul amach no isteac.
    Togadh é san bliadhain 1849 no chriochnuighe an obair air ins an bliadhain sin. Togadh e le obair a thubhairt do na daoine bochta ann am an gantanas mór 1846-49.

SEÁN CAISLEÁN MHIC SHUIBHNE
    Sin carraic mór ar comhgarach le Loch Seireach míle go leith den oirthear de Dúnfionnachaidh. Da reir sgealtaí na daoine bhí sean caisleán ar an carraic seo san am fadó agus is e fear de Chlan Mhic Suibhne a bhí na chomhnuidhe ann. Níl cloch no coirneál den caisleán seo a bheith le feiceal anois. Ins an loch ag na thoabh tá crannóg - áit beag deas i lár an locha - áit chomhnuidhe duine uasail san am a chuaidh, acht se gárdain caíl ata ann anois.

SEAN-THEACH THARLAIGH OIG NI BHAOGHAIL
    Creidim gur scríobh me fa dtaobh do an fhear óg seo, ins an chéad leabhar a scríobh mé. Ta sean-bhallai a theach a bheith le feiceal go foil ar thaobh an chnuic comhgarach leis an sgoil úr a chuireadh suas i bhfothar cupla bhliadhain o sion. Teach breágh mór a bhí ann agus tá na ballaí comh laídir le rud ar bith go foil. Bhí ballaí arda thart
    Éamonn Mac Dhúrnáin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)