Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Múinteoirí:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. Scéal

Bhí fear ann uair amháin i gCarraic, agus bhí dé fhéin agus a bhean, Brighis, na suidhe ag coimhead na bó.

Sgéal.
    Bhí fear ann uair amháin i gCarraic, agus bhí sé fhéin agus a bhean, Brighid, na suidhe ag coimheadh na bó, mar bhí sí tinn ar ghamhain, ríth na h-oidhche. Fa cheann tamaill sgioradh madadh geal isteach agus bháin sé greim as an bó, agus leig sí búithre aistí. Ríth an madadh amach agus shil sé gur ab é an gamhain a bhí ann agus dubhairt sé leis a bhean. “Coinnigh an Bhó a Bhidí, tá an gamhain ar siubhail”, agus lean an fear an madadh suas fríd an Charraic, gach ait, agus ní thiocfad leis é a fhághail. Nuair a chuaidh é amach a bhlighe an bhó ar maidín, chonnaic sé an gamháin ina luighe ar an urlár. Shíl an fear gur ab é an diabhal a bhí ann, agus fuair sé spáid agus mharbhuigh sé an gamhain.
    Máirín Níc a' Bhaird
    Na Dúnaibh, Co. Donegal