Scoil: An Cuimín (uimhir rolla 6162)

An Coimín, Co. Donegal
Pádraig Mac Aoidh

1. Scéal (ar lean)

Fear a bhí ann agus bhí sé na bhaintreabhach. Ní rabh aige acht aon ghasúr bheag amháin.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    ag teacht aníos an camhsa mothuighim é ag cainnt. Léim an t-iomlán aca amach ag cuir fáilte roimhe. Dubhairt sé go rabh sé ag teacht ach ma bhí féin go rabh sé bacach.
    Ach cibhe go bhfuil an buachall seo liom ní fheiceadh sibh i coidhche mé, isteach libh ars fear an toighe cé bhí ann ach mac an fir a bhí sa choirneal. Bhí lútghair ar san annsin roimhe na mhac féin. Shuidh siad thart annsin ag cainnt. Thainic mac an fhear nach dtabharfadh an loistín do ag iarraidh ar dhuine gábhail fa choinne an t-sagart do athair. Dubhairt buachall de chuid an toighe nach rachadh nach rabh móran caill ar. Fear a tháinic dubhairt sé go rachadh sé fa choinne an t-sagart da rachadh aon nduine leis.
    Chuaidh fear aca leis annsin. Thainic siad annsin agus an sagart leo chuig an fhear. Bhí sé marbh roimhe an do dhéag.
    Máire Brighid Níc Giolla Chaoil
    An Tóin Dubh (Thompson), Co. Donegal