School: An Árd Leathan (roll number 7680)

An Ailt Leathan, Co. Donegal
Pádraig Mac Ailin

1. An Cipín Scóir

i b PAROISTE GLINNFHINNE

Nuair a bhí siad ag cuir smacht ar an Ghaedilg indiaidh am na Maighistir Sgeich tuairim is trí chead blían ó shoin, bhí na cipiní scóir in ghnath. Bhí siad seo ag an mhaigisthir nuair a labairsfad leanbh focal gaedhilge gheobfadh an leanb c eann acú seo agus crochfadh sé thart ar mhuineal an leinbh, fhad is bhfadh sé ar an sgoil. Níl iomradh ar bith go raibh na tuismithirí ag bainnt leó ar chor ar bith.
    Nuair a labairfsadh an leanbh an dara focal, ghearrfadh an maighistir gag in an cipín i-cóir. Bhí siad deanta de amhaid chruaidh. Bhí uimhir ar achan ceann acú, agus mar
    Pádraig Mac Ailin
    Múinteoir