School: An Árd Leathan (roll number 7680)

An Ailt Leathan, Co. Donegal
Pádraig Mac Ailin

1. Fadó fadó ar oileán na naom, ar Oileán Í, thall in Albain, idir an traigh agus nac cnuic ghorm, bhí giota beag talaimh glais, go glá le féar na hÉireann - Na Croiseán Mhór a tugtar ar an ait seo. Ins an ait sin indiú níl ann ach Croich Mhór amhain ar Oileán Í. an áít in a raibh cuid mhór fadó. Go h-uaigneach seasann sí go h-árd, ag amharc amach ar an fhairrge treunmhar - AN CROICH ÁRD MHÓR NAOMH MHAIRTÍN.
    An Oileán Í, an ait in a bhfuil na Maoimh ina gcodhladh cuinnigheann an croich seo coimhead. Ins an h-aiteacha in a raibh na croicheannaí éile níl ann anois ach crapán (?) cloch cúmhduighthe le caonaigh, agus i bhfolacht le raithneach agus féar fáda.
    Ach an Croich Mhór ChuilmCille níl iomradh agus tuairisg ar bith. Lá amhain
    Pádraig Mac Ailin