School: Scoil Fhursa, Clárán

Clerhaun, Co. Galway
Tomás Ó Gairbhín

Sgéal
    Fadó riamh bhí Rí agus Bainríoghan ann agus bhí inghean aca. Mhaireadar go sona séanmhar le chéile go ceann i bhfad. Ach annsin fuair an bhainríoghan bás agus phós an Rí arís. Ní raibh an dara bean cineálta, agus cuir sí amach as an bpálas í ag tabhairt aire do na caoirihgh. B'eigin don gcailín bhocht dul amach san gcnoc. Ní bhfuair sí rud le n-ithe ó dhuine ar bith. Do ceap an leas- mháthair nach fada a bhéadh sí beo amuigh san bhfuacht gan chodhladh gan bíadh. Acht bhí sean- chaora dhubh sa tréad agus thagadh sí cuici agus thugadh sí biadh le n-ithe dí agus éadaidh le cur uirthi. Mar sin do mhair an cailín i bhfad. D'fhás sí agus d'éirigh sí an- álainn láidir. Maidin amháin sul ar éirigh an ghrian tháinig an leas- mháthair agus chonnaic si an chaorá ag teacht leis an m-bia mar ba - ghnáthach léi 'tuigim an sgéal anois ar sise leí féin agus cuirfidh mise críoch leis an ngnó seo " Nuiar a chuiadh sí abhaile chuir sí fios
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Mairéad Ní Áinín