Scoil: Corr an Droma

Corrandrum, Co. Galway
Breandán Ó Míodhcháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí fear ann fadó agus bhí sé thíos i gCnoc Má ag baint sgoilib. D'éirigh girrfhiadh amach ó thum sgeach. Chaith sé an corrán leis agus chuir sé in-a sheasamh ag ceathrú an girrfhiadh é. D'imthigh leis agus thug sé an corrán leis. Chuaidh sé abhaile cráidhte go leór gan corrán ná sgoilib. Tuairim is bliadhain in a dhiaidh sin bhí sé ag dhul ar aonach go Caisleán an Acaid. Chonnaic sé solus i dteach in-aice le Cnoc Má. Breathnuigh sé isteach go gcuirfeadh sé splannc in a phíopa agus bhí sean-bhean in-a suidhe in-aice leis an teine. Nuair a bhí sé ag dul amach chonnaic sé corrán ar cúl a rata tighe. D'fheách sé air. "Tá an corrán cosamhail leis an corrán a chaith mé leis an girrfhiadh fado" adeir an fear. "Is fíor duit", adeir an sean-bhean. "Is mise an girrfhiadh a chaith tú an corrán leis. D'fág tú eólon orm ar fhad is mhairis mé." Thóg sí suas a cuid éadaigh agus teasbáin sí a ceathrú dhó mar a bhí lorg an chorrán
    Liam Ó Cuinneagáin
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)