Scoil: Corr an Droma

Corrandrum, Co. Galway
Breandán Ó Míodhcháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhfuigheadh aon duine é acht do mhac féin. Bhí an rí sásta. Chuir sé a mhach go h-Éirinn in a choinne. Nuair a bhí sé ag dul ann thug an Gobán ticéad dó agus é an t-ainm a bhí ann ná, Cor in aghaidh chor, agus cam in aghairh cham agus gabh air. Nuair a tháingh sé go dtí teach an Gobáin, chuaidh sé isteach agus teasbháin sé an ticéadh do bhean mhac an Gobáin. Bhí fhios aice go raibh rud eicínt ar siubhal. Dubhairt sí leis an bhfear go raibh an rud a bhí ag teastáil uaidh síos i mbosca a bhí in-aice an teine agus d'fhéadfadh sé fhéin é a fhághail. Chrom an fear síos san mbosca agus nuair a fuair an bhean síos ann é, rug sí ar a dhá chois agus chaith sí isteach ann agus chuir sí an glas ann.
    Chuir sí cunntas chuig an rí annsin go raibh a mhac faoi ghlas aici agus go gcoinneochadh sí annsin é go dtagadh an Gobán agus a mhac abhaile.
    B'éigin do'n rí an Gobán a íoc annsin agus é fhéin agus a mhac a leighint abhaile. Nuair a tháinic siad abhaile sgaol siad ar bealaigh mac an ríogh.
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Bean Uí Sgiréud