Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Townparks, Co. Galway
P.S. Ó Neachtain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    aimsear go fuar ann, agus ní bíonn i gceárt ag Mí Aibreán acht fiche lá. Deirtear go géarradh an fuacht an craicheann dé'n shean-bhó.
    Annsin chuala mé go minic ar Fóghmhar na nGéanna. Sin séasún seo bíonn na géanna ag ithe an méid chruithneachta nó an coinleach a bhíonn fágtha thar an bhainnt ar san chruithneacht. Freisin, amach faoi'n dtuaith marbhuightear géanna ann ar Lá 'le Mháirtín a bhíonn ann ar an 8adh lá le Shamhna.
    Annsin cuirtear cuid fola na ngé ar a ndoras in ónóir Naomh Mháirtín mar chaill sé a shaoghal i muilleann agus do chuaidh a chuid fola ar an dtalamh.
    Bíonn "Dhá Lá Dhéag na Nodlag" ann ó Lá Nodlag go dtí 6adh lá de Éanair. An "Nodlag Bheag" a tugtar ar san nó "Nodlaig na mBan" mar rachadh mar a dhéarfá an Mhaighdean Mhuire isteach ins na tighthe san am fadó agus bheannuigheadh sí na mná ann ains na tighthe agus teach eile agus mar sin amach eile.

Fuair mé an scéal ó Bhean Uí Dubhghaill, Na Duganna
    Pádhraigh O Dubhghaill