Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. Galway
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

Seo iad cuid de chleasanna na Samhna.
    1. Téigheann cúpla cailín amach sa ngarraidhe agus téigheann siad thart faoi na stácaí agus nuair a bhíonn siad thart an tríomhadh uair annsin tarraingeann siad gas as an stácá. Nuair a bhíonn an gas ag tigheacht amach as an stáca cailleann siad cuid de na gráinneacha a bhíos fágtha sin é an méid bliadhain go bpósfar an cailín.
    2. Fághann cailín báisín uisce agus cuireann sí litreacha na h-aibgitre isteach ann agus cuireann sí ar leath thaobh é go maidin. Cibé sort meadaráil a bhíos ag na litreacha ar feadh na hoídhche bíonn cuid aca ionntuighthe ar maidin an chuid atá ionntuighthe s sin iad príomh litreacha ainm an fhir a bpósfar an cailín leis.
    3. Fághann cailín trí fó-chupáin agus cuireann sí uisce glan i gceann aca agus uisce salach i gceann eile. Tugtar cailín a mbíónn puicín uirra agus má chuireann sí a lámh ins an
    Máirtín Mac Giollarnáith
    Peadar Ó Móráin