Scoil: Baile an Mhuillinn (B)

Milltown, Co. Galway
Pádraic Ó Discín

Ar an leathanach seo

1. Tá sean-chuinneóg againn sa mbaile ó'n mbliadhain a troideadh an cogadh mór agus deir mo mháthair nach dtiubhradh sí é d'aoinne dá bhfuigheadh sí céad ceann de na cuinneóga nuadh i n-a h'áit. Déanann sí maistreadh faoi dhó 'san tseachtmhain nuair a bhíonn an bainne go fairsing.
    Cuireann sí uachtar an bhainne í gcroca nó buicéad mór gach maidin 'is tráthnóna tar éis na ba a bheith blighte agus an bainne a bheith séaluighthe aici. Tugann mé go leór rudaí aisteacha faoi deara gach uair a ghníonn sí an maistreadh.
    Ar dtús tugann sí sgiúradh maith do'n chuinneóig agus cuireann sí an t-uachtar innti. Annsin cuireann sí splanc dearg agus gráinne salainn faoi. Nuair a bhíonn sin déanta cuireann sí an luighne agus an clár air agus tosigheann sí ag déanamh an mhaistreadh. Dubhairt mo mháthair liom ghur cheart an t-im a bheannughadh nuair a bheadh sí déanta. Cuireann sí glac maith salainn ins an im freisin mar tá sé ráidte nach bhfuil sé ádhamhail gan é a bheith ann ar an nóiméad a bhíos an maistreadh déanta.
    Tá sé ráidhte freisin go ngoidtear an t-im ó-n mbó uaireannta
    Pádhraic Ó Coisdealbha