School: Northampton (roll number 6396)

Northampton, Co. Galway
Tomás Ó Domhnalláin

1. (continued from previous page)
    Bhí sgata Naomh ag siubhal Éire. Nuair a thainic siad ag Tobair Mhic Tuath leagadar a ndínnéir anuas. Bhí Naomh Colm Cille i gCondae an Chláir agus é thar-éis comhartha na croise a chur air féin le uisce beannuighthe. Chonnaic sé na Naomh i nDún Guaire.
    "Nach aoibhin dóibh" ar seisean " an dinnéir áluinn acha agus gan pioc le n-ithe againn."
    Chomh luath is a bhí sé ráidhte aige d'éirigh an dinnéir a bhí leagtha ag na naomh i nDún Guaire agus chuaidh sé tré an aer gur leagadh ós comhair Naomh Colm Cille.

Tá tobair i gCreachmhaoil agus é an t-ainmh atá ar na Tobair Rosáin. Tá sé rádhte má bhíonn aon duine ag fághail bháis agus go mba mhaith leat fhios a bheith agat an ngeobhfadh sé bás nó an n-eireóchaidh sé as má chuireann tú cros isteach ins an tobair, cros nach ndeaca síos. Má theighann an chros go dtí an taobh ó dheas de'n tobair gheobhfaidh sé bás agus má theigheann sé go dtí aon taobh eile de'n tobair éireócaidh sé arís.
    Ristéard Ó Cobhthaigh
    Bean Riocáird de Búrca