Scoil: Sailearna (Buachaillí)

Na hAille, Co. Galway
M. Ó Catháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    isteach doras tighe a fir pósta bíonn bean ag an doras agus cáca pósta in-a láimh agus briseann sí an cáca ar mhullach na mná óige.
    Nuair is maith le fear pósadh cuireann sé duine éigin chuig an teach a mbíonn an cailín ann le pósadh agus déanann siad cleamhneas le fear a' tighe. Bíonn na daoine a thagann ag iarraidh cleamhnais a dhéanamh ag iarraidh go leór airgid ar fhear a' tighe. Fíor chorr-uair a thugtar airgead mar spré. Má bhíonn an t-athair agus an chuid eile do'n líon tighe sásta an cailín a thabhairt do'n fhear a bhíos dhá h-iarraidh cuirtear sgéala chuige go mbíonn siad sásta. Faoi cheann cúpla lá ina dhiaidh sin pósadh an bheirt aca.
    Bhíodh bainis mhór aca agus thugadh siad cuireadh do go leór a dhul ag an mbainis lár-na-bháireach.
      1. poetry