Scoil: Baile Conghaile

Ballyconneely, Co. Galway
T. A. Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus gan aoinne eile san teach ach an páiste cuireann sí an tlú ar an gcliabhán nó leabadh mar a mbíonn an páiste.
    6. Nuair a bhíonn bean ag iomchur páiste ina broinn (roimh breith) deirtear gur ceart di féin cuid d'éadaigh an athar a chaith uirrí fein.
    7. Tá creideamh mór ag na daoinní san 'slanndas' (slannlus = herb)- Cuirtear é san bpróca uisge (crock)- ní mór duilleoga a fhághail gan aon pholl ionnta.
    Seo mar a cuireadh tús leis-
    Fear a bhí ann fadó agus chonnaic sé easóg agus franncach ag troid. Bhí ag éirighe go maith leis an bhfranncach agus ba bheag nach raibh an easóg tachtuidhthe aige. Tháinig an fear i gcabhair ar an easóig agus mhairbh sé an franncach ach bhain an franncach greim as roimhe sin. Bhí pian mhór aige ach tréis cúpla lá tháinig an easóg agus d'fhág sí an slanndas ag an dorus agus chuir sé sin biseach air.
    8. Má bhíonn an easóg ag goid na sicín agus má ghlaoidheann tú 'beainnín uasal' uirrí-deirtear
    T. A. Mac Suibhne