Scoil: Doire Mór Iata (uimhir rolla 16599)

Doire Bhó Riada, Co. Galway
Hannraoi Ó Coinnigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    h-aghaid an té a bíodh tinn cuiread siad an leigheas dearglach. Tá cupla duine san áit seo fós agus tá sias in dhon leigheas an dearglach do dhéanadh mar mhúnadar ó na sean daoine é.
    Is é an leigheas a bhíodh acú lé
    h-agaid tinneas fiachla fadó chuirfheadh siad frog in a mbéal agus leagadh siad ar an fiachal a mbiodh an pian ann ag iarraidh iad iad a leigheasú. Bhí beirt fear ann fado agus sé an t-ainm a bhí ortha Diarmuid agus Séamus. Bhí pluch Séamus atuigheadh lá agus d'iarr sé do Diarmuid ceard a bhí air agus dubhairt Diarmuid go raibh tinneas fiachla air. Dubhairt Diarmuid annsin go raibh leigheas aige acht nach n-innseocaidh sé dó é acht go ndeanfhadh sé dó é. Is é seo an leigheas a thug Diarmuid do Sheain.
    "An t-atrú a thug Diarmuid dhomsa
    An t-atrú gan iarraidh gan atcuinghe