Scoil: Shindilla (uimhir rolla 14285)

Lurgan or Shindilla, Co. Galway

Ar an leathanach seo

1. Is ceart do dhaoine pósadh a dhéanamh ar De Luan agus Dé Máirt. Cuireann siad éadaig gorma agus bán, agus donn orra an lá a phósann siad. Is sean-fhocal é seo De Luan siar agus De Máirt soir. Nuair a phósann duine í ngorm beidh an t-ádh air. Nuair a phósann duine i mbán beidh an lanamhain lághach le chéile agus ní beidh siad ag troid. Nuair a phósann duine o nglas mairfidh siad i bhfad o bhaile. Seo pisreóg a bhíonn acu ar an lá a phósann siad, an chéad duine acu a thagann amach as teach an phobail geobhfaidh sé bás i dtosach. Is sean fhochal é seo pós i ngorm i rudeicint nua agus i rud eicint ar iasacht, agus i rud eicint bán. Nuair a phósadh daoine fadó chuiridís seál le duine eile orra. An lá a phósann siad ní dhéanann siad aon obair agus ní théigeann siad ó bhaile go ceann míosa.
      1. poetry
    Máirtín Ó Cheallaigh