Scoil: Ros Muc

Ros Muc, Co. Galway
Stiofán Ó hOisín

amadán é agus dubhairt an t-amadán go ngabhfadh sé fhéin chuig an rí.
    Ar maidin lá'r na bháireach chuaidh an t-amadán go dtí an rí agus éadach an easboig air. Shíl an rí gur be an t-easbog a bhí ann. Chuir sé ceist air, "céard a chuireann sé sa gceárd ó Thuaidh ?". "Stop thusa é agus tomhaisfe mise é agus beidh fhios agadsa annsin é. Bhí fhios (de réir, de réir, de réir cosamhalachta) aige an cheist sin. "Céard is fiú mise" arsa an rí. Ní fiú thú acht cúig phinghinn déag. "Tuige" arsa an rí mar céasadh Mac Dé ar triochadh pinginn agus ní fíu thusa acht a leath sin. Chuir an rí ceist eile air. "Céarda ceapaim anois ar seisean. "Muise" arsa an t-amadán ceapann tú gur mise an t-Easbog ach ní mé ach an t-amadán bodhar dearbhráthair dó. Bhí fhios aige na ceisteanna
    AT0922: The Shepherd Substituting for the Priest Answers the King's Questions
    Cáit Uí Tnuthail