Scoil: Ceathramhadh Garbh (uimhir rolla ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. Galway
Máire Ní Shionnacháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sa gcairt go dtáinig siad go bearna a bhí ar thaobh an bhóthair. Annsin thóg siad leo é go dtí Cnoc Meadha agus nuair a bhí siad píosa suas ar thaobh an chnuic casadh fear marbh leo agus ba an-chosamhail leis an bhfear a bhí acu. Nuair nach raibh an fear a chuaidh ag an aonach ag teacht abhaile chuaidh go leor daoine dhá chuartughadh agus fuair siad an fear a casad leis na sidheoga ar thaobh Cnoc Meadha. Thug siad leo é abhaile agus chuir siad é agus cheap siad gurb' é an fhear ceart a bhí acu ann. Cúig bliana tar éis na h-ama seo tháinig an fear abhaile agus bhí gach duine a chonnaic é ag rith uaidh.
  2. Tá lios thiar ins an Móínín Mór i n-aice leis an Mám. "Sgealp na Coimhréidh" a tugtar air. Tá poll mór cruinn ag dul isteach ann. Deirtear go bhfeiceann na daoine comhra éigin ann nuair a bhíonn aon timpist mór le tarlú. Bhí an- stoirm san áit seo ins an mblian 1927 agus deirtear go bhfaca na daoine bean ann agus í ag caoineadh. Cúpla oidhche 'na diaidh sin bhí an stoirm ann. Tá cáil taibhsí agus sidheóga ar an Móínín Mór, agus tá an-fhaitchíos ar dhaoine dul siar ann san oidhche.
    Pádraig Ó Droighneáin