Scoil: Ceathramhadh Garbh (uimhir rolla ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. na Gaillimhe
Máire Ní Shionnacháin

Ar an leathanach seo

1. 'Siad na cluichi is mó a n-imrightear san áit seo, Lúrabog Lárabog, Sionnach agus Géabha, Geataí Árda, Púicín, ag Imirt Liatróíde, ag Caitheamh Léim, ag Piochadh Cnó, ag Breith ar Éanacha i gCliabhán Éan, ag Sleamhnadh ar an Leac-Oidhre sa nGeimreadh, ag Déanamh Fir Sneachta agus ag Caitheamh Liatróíde Sneachta, agus Frog ins an Lár.

'Sé an chaoi a n-imrighimid LÚRABOG, LÁRABOG, bídmíd 'nár suidhe timceall na teine oidhche Geimhridh, agus bíonn duine amháín 'na sheasamh agus bíonn an rann seo ar siubhal aige
    Lúrabog Lárabog,
    B. Ó Néill
    Néill an Priobáin
    Priobán Suileach
    Súileach Seicneach
    Seic na mBreile
    Dá chois loma,
    Lomán Láchaigh
    Corr na gCaillighe
    Isteach go Flaitheach.
    Buaileann sé cosa gach duine agus an duine a dtuitfidhe an Focal "Flaitheach" air, chaitfeadh sé imtheacht as. An duine deire a bhéas ann caithfeadh sé an rann a rádh.
    Máiréad Ní Droighneáin