Scoil: Ceathramhadh Garbh (uimhir rolla ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. Galway
Máire Ní Shionnacháin

Ar an leathanach seo

1. Níl mórán táilliúir san áit seo anois acht fadó bhíódh go leor tailliúirí ann, agus theighidís thart ó theach go teach ag déanamh éádaigh. Caithidís seachtmain uaireannta i gcuid de na tighthe ag obair. Ní bhídís ag díol éádaigh. Is sa mbaile a oibrigheann siad anois. Caitheann cuid de na daoine eadach a deintear san áit. Breidín a tugtar air. Deintear é as olann glas-caorach agus bionn figheachán cnamh an scadaín i gcuid de.
    Nuair a bhíonn culaith éadaigh ag teastáíl ó dhuine, ceannuigheann sé eadach sa siopa agus tugann sé chuig an taillúir é. Tógann an táílliúir a thomhas ar dtús le miosúr. Bíonn an culaith déanta i gceann coigcíse no mar sin. Is iad na gléasanna oibre a bhíonn ag táílliúir ná siosúr, miosúr méaracán anáth agus snáthaidí. Níl gleás fuaghála ag aon duine de na táílliúirí atá tart annseo. Ceannuigheann cuid de na fir cultacha éádaigh sa siopa ach ní bhíónn siad leath chomh mhaith leis na cultacha a dheineann sa táílliúirí sa mbaile.
    Fadó bhíodh na tailliúirí ag rádh gach lá go mbeadh na h-éadaighe déanta acu do na daoine, agus nuair a thagadh duine i gcoinne an éádaighe ní bhíodh sé déanta chor ar
    Siobhán Bean Uí Floinn