Scoil: Caisleán Gearr

An Caisleán Gearr, Co. Galway
Liam Ó Maolmhuidhe

Ar an leathanach seo

1. Tuairm's caogadh bliain ó shoin is i gCnoc a' Diolán dhá mhíle ó' n sgoil seo agus i n-aice cathair na Gaillimhe a bhíodh an t-aonac ba ghoire dhúinn. Faithche imeartha do mhuintir na Gaillimhe atá san áit anois agus ní bhíonn aon aonach ann. Sa bhFaithche Mhóir a bhíos na h-aonaigh anois.
    Maidin an aonaigh bhíodh fear i n-a sheasamh ar an mbóthar ag leacht a' Bhearna sa bparráiste seo agus chaithfeadh gach duine go raibh stoc aige pighinn nó dhá phighinn a íoc leis sul a leigtí isteach go dtí an t-aonach é. Thugadh sé an t-airgead sin do Chomhairl na Cathrach chun sráideanna na cathrach thart ar Chnoc a' Diolán a ghlanadh.
    Cuireadh deire leis an aonach seo mar gheall ar dhá rud. Bhí an pháirc sin an-íseal fliuch agus bhíodh daoine agus stoc ag dul i n-abar ann dá mbeadh an ainsear go dona.
    Nóra Breathnach
    Hanraoi Ó Griallghais