Scoil: Caisleán Gearr

An Caisleán Gearr, Co. Galway
Liam Ó Maolmhuidhe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    aonaigh anois caithfidh sé "custom" a íoc le fear ar an mbhóthar, ceithre piginn ar mhuic nó caora agus sé ar bó.
    Le teasbáint go bhfuil an t-ainmhidhe díolta cuireann an ceannuightheóir a mharc air le breasail má tá sé aige, nó gearran sé cuid de'n fionnadh le siosúr. Muna bhfuil siosúr no breasail aige déanann sé é le laithigh ar bhárr a mhaide.
    Tugtar "luck-penny" i gcomhnuidhe, tuairm's leath-choróin ar beithidheach agus sé pighinn ar mhuic nó ar caoruigh.
    Tugtar an ceannrach le capall nuair a díoltar é ach de gnath bíonn ar an gceannuightheóir é a chur ar ais go dtí an fear ar leis é. Téigheann muintir na h-áite seo go dtí aonaigh i nGaillimh, Áth Cinn, Baile Átha an Ríogh, an Spidéal agus an Turloch Mór ach sé Gaillimh an gnáth-ceann. Má bhíonn aistir fada rómpa tugaid capall agus cárr leo ach siubhlaid go Gaillimh de gnáth. Tosuigheann aonach na Gaillimhe timceall a trí a chlog ar maidin.
    Nóra Breathnach
    Hanraoi Ó Griallghais