Scoil: Rathún (Clochar) (uimhir rolla 1013)

Rahoon, Co. Galway
Seán Mac Suibhne

teastáil uait geobhadh tú é." (Dimtigh)
    Teastuigheann púint is fiche " adeir sé. Fuair sé é. Dimtigh sé leis go dtáinic an oidhche agus connaic sé solus idteach agus bhuail sé isteach. D'iarraidh sé lóistín no (tig) h-oidhche. Dúbhairt bean an tighe nach raibh lóistín aice le a leithead do duine usail. Dúbhairt sé nach raibh sé ag iarraidh air aon leabadh ach fanacht leis an teine agus dúbhairt bean an tighe go ndéanfad sí é sin dó. Suidhe sé in-aice an teineadh le bean an tighe agus cúigear páistí. Connaic sé cónro in-aice an doras agus d'iarr sé air bean an tighe cé'n fath an conro a bheith annsin.
    Dubhairt sí go raibh athair na páistí istigh san gcónro, agus nach féidir léi é a chur go bhfuigheadh sí phúint agus fiche ar an áit a cuirír é".
    "Tiubhradh mise púint agus fiche duit" ar seisean. Cuireadh sgéal chuid na comharsanaí tigheacht ag an sochraid. Tháinig na comharsanaí agus thóg siad amach an chuirp agus shiubail an duine uasail in aoinfeacht leis an socraid go dtáinic sé go dtí cros bhóthar leag
    AT0505: Dead Man as Helper
    AT0851: The Princess who Cannot Solve the Riddle