Scoil: Scoil N. Gobnait (uimhir rolla 16281)

Dún Chaoin, Co. Kerry
Muiris Ó Dálaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Sé an margadh a bhí a gceist ná so; tréis pas cainnte a dheunamh, an máighistir ar dtúis, b'fhéidir, agus an buachaill ansan, dá ba rud é go ndeurfadh an buachaill leis an máighistir, "Tá an t-éiteach agat" faid a bheadh an máighistir ag cainnt, bheadh air dhá bhliadhain oibre a thabhairt, gan oiread is pingin páig, agus dá b'é an máighistir a deurfadh na focail cheudna leis an mbuachaill, bheadh air tuarastal an dá bhliadhan a thabhairt don mbuachaill ar an bhfód san, gan oiread is lá oibre a dheunamh do.
    Cé go raibh na buachaillí ag casadh abhaile níor chuir san aon droch-mhisneach ar an bhfear, bhíos fhios aige go mbuailfeadh duine éigin chuige luath nó mall. Seadh! Casadh strapaire de leath-amadán chuige ar deire thiar.
    "Tá fhios agat cad tá uam," arsan leath amadán.
    "Obair is dócha," arsan fear "ach a bhfuileann tú sásta lém' mhargadh"?
    "Raghad sa t-seans, ach ciacu againn a thosnóchaidh?" arsan leath amadán.
    "Mise" arsan fear "nach mé an máighistir".
    Stad an leath-amadán agus níor chuir focal as ach bhuail a cheann fé agus thosnuig ar machtnamh do féin. I gcionn stáir thóg sé suas a cheann agus dúbhairt:- "Tá san ró dhian dómhsa. Cad mar gheall ar é chur ar crannaibh?"
    Bhí sár taithíghe aige ar an gcleas so agus bhíos fhios aige dá mbeadh an máighistir sásta go mbeadh aige féin.
    AT0852: The Hero Forces the Princess to Say, “That is a Lie.”
    Seán Ó Muirceartaig