School: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Kerry
Dd. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    fothrach eile leis im'pharóiste seo, fotrach an tSainisleára. Togadh é sin sa cúigmadh aois deag. Deirtear gur bacaoir a bhí ann agus bhiodh sé ag bácáil aráin do's na manaig a bhí i bfotrach naomh Bhreandán.
    Tá morán sean-bhoíthre im' pharoisthe seo fé mar atá bóthar na bacaighe. Sé an fhath go nglaodhar bhóthar na bacaighe air ná fadó riamh bhiodh ráiseanna ann gach bhlian agus thagadh gach duine a biodh dall, balb, agus bacach go dtí na raiseanna agus tugtaí déirc dóibh. Ar deire bhí an oireadh san bacaigh ag teacht nár féidir déirc a tabairt dóibh go léir agus go cuireadh stop leis na raiseanna agus glaodhach bhóthar na bacaighe ar an mbóthar ó shoin.
    Sean-bhóitre eile iseadh, bótharín an teampall, sin bhóthar atá ag dul go dtí an teampall. Bhóthar na gcloc, tá morán cloca ann. Bhóthar shéamusín - bhí fear ann fadó dárbh ainm Séamus. Bhí thig beag aige féin i mbarra an bhótharín agus go caiteadh sé a shaoghal ar thaobh an bhóthairín. Nuair
    Cill Maoilchéadair, Co. Kerry
    Mícheál Ó Dómhnaill