School: Na Gleannta

Na Gleannta Theas, Co. Kerry
Ss. Ó Conchabhair

cnámha daoine istigh ann. Do shocruigh sé an leact mar bhí se roimis agus dfág sé mar sin é. Tá an leac mar sin ó shin.
    Pádraigh De Londra, Cnocabhróigín
  2. Lios Muiris Ó Corráin
    Tá lios i bpáirc Muiris ó Corráin i gCnocabhróigín. Lios mór iseadh é agus tá dhá chlaidhe mhór timhcheall air. Tá poll mór fén dtalamh ann. Deirtear go bhfuil an poll san ag dul go liosanna eile sa bhaile.
    Is iad na Danair a dhein na liosanna an céad lá. Dheinidís troid i naice leo agus mara mbheadh ag éirí leo théidís isteach ionnta.
    Níl ach dhá ghort idir an lios sin agus an lios atá i bpáirc Seán M. Ó Corráin agus dhá ghort idir an ceann sin agus an ceann atá in
    Abhuistín Ó Curráin
    Cnoc an Bhróigín Thiar, Co. Kerry