School: Clochar na Toirbhirte, An Daingean (roll number 538)

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An tSr. Máire

1. (continued from previous page)
    féin ar an Gadaí Dubh. Ar an noimeat san d'iompuigh sé ar theacht abhaile agus ar a shlighe do abhaile leighseadh é.
    Bhí droch cáil air anois mar bhí fhios ag gach duine go raibh díoghbháil tímcheall an tobair. D'éirigh sé as an seift sin anois mar bhí fhios aige ná raibh aon mhaitheas ann. Bhí buachaill eile sa dúthaigh agus shanntuigh sé an rud céadna a dhéanamh. Dubhairt a athair leis dul in aonfheacht leis an Gadaí Dubh chun na seiftanna d'fhoghluim uaidh ach nuair a bhuail an bheirt aca le chéile ghealladar dá chéile, ná go dteipfeadh duine aca thar an duine eile tar éis tamaill ins na seifteanna.
    Tar éis tamaill chuaidh an Gadaí Dubh isteach i gcró éigin agus dubhairt sé le na chompánach é do leanamhaint. Do lean sé é agus dubhairt sé leis conus a chrocfaí duine agus dubhairt
    Bean Uí Mhuircheartaigh
    Caheracruttera, Co. Kerry